Koronavirové prázdniny zatočily s režimem všech českých domácností s dětmi. Rodiče řeší, jak skloubit úkoly ze školy s rozvojovými aktivitami nebo jen se zábavou. V následujících odkazech najdete tipy na vzdělávací aktivity, které můžete doma vyzkoušet nebo se jimi inspirovat při plánování času s dětmi.


Online materiály:

Khanova škola

V rámci Khanovy školy si můžete doma pouštět videa z různých předmětů, například z matematiky, fyziky, chemie, biologie, ekonomie nebo dějepisu. Nudit se opravdu nebudete, Khanova škola obsahuje přes 3 000 videí!

Jsns.cz

Jeden svět na školách patří pod organizaci Člověk v tísni. Na webu najdete výukové materiály, audiovizuální lekce, filmy, diskuse. To vše je zaměřeno na moderní československé dějiny, mediální výchovu a další témata, která podporují rozvoj dětí a jejich kritické myšlení.


Škola online:

UčíTelka: Pořad ČT 2

V rámci UčíTelky se děti mohou dívat na televizi a na chvilku si připadat jako ve škole. Vybírat si mohou z pořadů dle předmětů. V prvním týdnu Česká televize zařadila primárně lekce českého jazyka, matematiky a předmětu člověk a jeho svět. V dalších týdnech se můžeme těšit i na další předměty.

Jeden svět na školách: filmy ke GRV

Pokud máte doma starší děti, určitě vás osloví nabídka filmů festivalu Jeden svět nebo oceněných filmů z letošních Českých lvů. K dispozici jsou zdarma nebo za symbolický poplatek na dafilms.cz.

Učseonline

Web obsahuje celou řadu strukturovaných informací z různých předmětů.

Virtuální škola CTM

Na webu CTM si studenti mohou vybírat ze 100+ online kurzů v angličtině, kterými je bude provázet instruktor. Stačí si vybrat obor, ve kterém se chcete něco naučit – ať už je to matematika, biologie, kreativní psaní nebo psychologie. CTM funguje jako virtuální škola, každému studentovi se věnuje instruktor. Rodiče si tak nemusí dělat starosti a mohou nechat svého školáka v klidu studovat bez dozoru. 

Hejného matematika

Učí se vaše děti matematiku podle metody profesora Hejného? Na těchto stránkách si můžete vytvářet pracovní listy, testy a zjednodušit si práci se všemi učebnicemi H-mat. Kanál H-mat bude vysílat i webináře


Elektronické učebnice zdarma:

Nakladatelství Fraus

Nakladatelství Fraus zpřístupnilo zdarma všechny své elektronické učebnice pro základní i střední školy. Rodiče nemusí řešit, zda mají doma všechny potřebné učebnice pro domácí výuku. Na webu nakladatelství Fraus stačí vyplnit formulář a o jaké tituly máte zájem, do dalšího dne vám je zpřístupní a můžete je plně využívat.

Nakladatelství NOVÁ ŠKOLA

Nakladatelství Nová škola kvůli uzavření škol také volně zpřístupnilo své interaktivní učebnice (obsahují materiály pro první i druhý stupeň). Na jejich webu najdete také odkazy na online výuku přes YouTube či výuková videa z matematiky. Vyzkoušejte třeba Matýskovu matematiku – Matematika od 1. do 5. ročníku základní školy.

ALFBOOK

Portál interaktivních cvičení s přístupem zdarma, který platí pro všechny žáky i učitele po celou dobu uzavření škol. Nabízí online interaktivní testy na procvičování učiva ZŠ. S úlohami je možné pracovat bez omezení na všech zařízeních. Stačí vložit kód školy „ucimesedoma“. Pokud má škola zájem vytvořit si účty žáků a vidět jejich výsledky, stačí napsat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo vyplnit formulář na www.edu-via.cz/alfbook-zdarma

Chytrá škola O2

Web obsahuje tipy, jak naložit s neplánovaným volnem a využitím digitálních technologií. Je na něm k dispozici též metodika pro rodiče k filmu V síti. Mezi další témata patří počítačová gramotnost, online bezpečnost a mediální gramotnost.


Testy a procvičování:

Scio

Scio zpřístupnilo zdarma přes 500 online testů z matematiky a češtiny. Testy jsou určeny pro žáky 3. až 9. tříd a I. až IV. ročníků středních škol a zaberou 10 až 20 minut. Přehled všech testů na procvičení najdete na webu Scio.

Škola s nadhledem

Online procvičování pro žáky základních škol, ale i pro maturanty nabízí Škola s nadhledem. Na webu si stačí vybrat předmět a látku, která vás zajímá a pustit se do interaktivního procvičování.

Matika.in

Matematiku pro 1.–9. ročník základních škol v hravé formě nabízí matika.in. Na webu se přesvědčíte, že matematika může být zábava, s tím počítejte!

Onlinecvičení.cz

Češtinu a matematiku pro 1. a 2. stupeň základní školy jde procvičovat i na webu onlinecviceni.cz. Pomocí filtrů si najdete požadovaná cvičení a ročník.

Školákov.eu

Pro žáky prvního stupně základních škol funguje portál školákov.eu. Český jazyk, matematika, prvouka, vlastivěda, anglický jazyk – to jsou předměty, které Školákov nabízí.

Aplikace Včelka 

Aplikace Včelka je nyní na 6 týdnů zdarma. Vybrat si můžete z procvičování čtení, angličtiny a španělštiny. Aplikace je vhodná i pro žáky s SPU a žáky-cizince. Cvičení na čtení vychází z principů, které používají speciální pedagogové v poradnách. Cvičení čtení jsou vhodná pro děti na 1. stupni ZŠ, v případě obtíží se čtením i pro starší. Při individuálním procvičování se aplikace umí na míru přizpůsobit danému dítěti, ať už je se čtením napřed, nebo pozadu. Cvičení angličtiny a španělštiny pokrývají prvních pět let studia těchto jazyků.


Literatura a čtenářská gramotnost:

Na potítku

Web a YouTube kanál se věnuje dohánění učiva z literatury – neformální kanál autora Davida Jirsy, učitele češtiny a doktora literární vědy. Dlouhodobý cíl webu je přivést ke čtení co nejvíc mladých lidí. Název projektu sice explicitně odkazuje k maturitní zkoušce, což však samozřejmě neznamená, že jsou videa určená pouze maturantům. Přesvědčte se sami!

E-knihy a audio knihy zdarma

Ve snaze podpořit všechny učitele a studenty nabízí Městská knihovna v Praze více než 1 800 titulů ke stažení – zdarma, bez registrace a jakýchkoli omezení. E-knihy jsou dostupné zdarma a ve třech různých formátech vhodných k prohlížení na monitorech, čtení na mobilech i ve čtečkách.

Čtenářský deník Českého rozhlasu

Na stránkách Českého rozhlasu naleznete audioknihy pod odkazem temata.rozhlas.cz/ctenarskydenik

mujRozhlas

Český rozhlas připravil pro mladé posluchače stránku „Pro děti“ na audioportálu mujRozhlas.cz. Kromě pohádek a seriálů je zde k nalezení výběr ze čtenářského deníku a zajímavé reportáže pro „chytré hlavy“. Školáci zde mimo jiné najdou novinky ze světa vědy a techniky, sportu nebo zajímavosti českého pravopisu.

TED Talks

TED Talks nabízí přes 3 300 volně dostupných vzdělávacích přednášek na různá témata. Mnoho z nich je česky, případně jsou opatřeny českými titulky.


Výuka angličtiny:

Broňa

Nadšený učitel angličtiny z Brna poskytuje online lekce dětem i dospělým. Můžete se něco nového naučit, procvičit si gramatiku, otestovat si svou úroveň angličtiny, to vše v odlehčené formě s Broňou.

BBC Learning English

Pokud hledáte kvalitní výukový zdroj britské angličtiny, spolehnout se můžete na web BBC Learning English. Ten je populární po celém světě. Najdete zde zajímavý obsah, videa, kvízy i gramatiku.

WOW English TV

Pokud je pro vás BBC Learning English velkou výzvou, začněte s angličtinou pro nejmenší prostřednictvím WOW English TV.


Aktivity s dětmi

Hledáte-li aktivity zejména pro mladší děti, které spojují vzdělávání i zábavu, sledujte facebookové stránky a skupiny. Každý den tak budete mít dostatek inspirace, co doma vyrábět, čím zaměstnat zvídavé hlavičky.

  • Učení mě baví na Facebooku
  • Školní hrátky na Facebooku
  • Ne/škola hrou na Facebooku
  • Fun Learning
  • Domácí a komunitní vzdělávání
  • a další rodičovské skupiny

Objevitelské (ne)soboty

Online lekce s lektory pro děti od 6 do 14 let zdarma. Vybírat si můžete z programu lekcí vždy na týden a v určitý čas se připojit k lekcím. V nabídce jsou různá témata, od cvičení přes pokusy či zábavnou historii.

SKAUT: program na doma

Co dělat s dětmi doma řeší i Skaut, i tam najdete spoustu inspirace.