Půlka prázdnin je za námi a brzy začne zase příprava do školy. Jak pro pedagogy, tak pro rodiče i děti. Proto jsme pro všechny z vás připravili tipy na texty, videa a podcasty z aplikace Zapojmevšechny.cz, které by se vám do začátku nového školního roku mohly hodit. A čeho se týkají? Návrat do škol - jak ho žákům (i sobě) usnadnit? Design třídy má sloužit k tomu, aby se v ní žáci cítili dobře a podpořit je při výuce. Jak na to? Jste začínající asistenti pedagoga nebo máte nově začít s asistentem pedagoga pracovat? V naší sekci najdete, co hledáte! A nakonec pro vás máme novinku ;-).


 

Návrat dětí do škol

Ano, všichni víme, že poslední dva školní roky byly specifické kvůli pandemii covid-19. Ano, nebylo to jednoduché s spousta z nás má nějaké ty šrámy na duši. Proto je důležité, aby se děti a žáci, ale i pedagogové zase trochu nadechli a pustili do další práce v novém školním roce. V našem videu Až se zase sejdeme ve škole se dozvíte praktické tipy, jak uspořádat první třídnickou hodinu s dětmi a získáte i další tipy pro adaptaci dětí a žáků ve školách. 

 

Kromě nastavení či připomenutí pravidel ve třídě je také vhodné používat nějaké společné rituály. Emoce a vztahy ve škole jsou totiž pro schopnost učení klíčové a společné rituály navíc stmelují kolektiv a jsou proto dobrou prevencí problémového chování dětí vůči sobě navzájem, jak uvádíme na příkladu Základní školy v Děčíně.

 

Adaptace může být obtížnější, pokud navíc dítě přechází na vyšší stupeň vzdělávání a má nějaké speciální vzdělávací potřeby. Pokud je to podchyceno již v mateřské škole, může s nástupem do školy pomoci pedagogicko-psychologická poradna. Jak? Přečtěte si k tomu článek v aplikaci Zapojmevšechny.cz!

 

Design třídy

O tom, že i prostředí a vzhled třídy může žáky podpořit v tom, aby se v ní cítili dobře a zároveň je povzbudit k výuce, asi není třeba polemizovat. Jak udělat prostředí co nejpřínosnější, na co nezapomenout a co zohlednit se dozvíte v našem videu. Další konkrétní tipy nejen na rozložení lavic ve třídě, jímž podpoříme možnosti individuálního přístupu, najdete v článku Moderní výuka a design třídy. A pokud chcete navíc zvýšit motivaci žáků, nechte se inspirovat experimentem Dylana Wiliama ;-).

 

Asistenti pedagoga 

S novým školním rokem nastupuje v posledních letech do škol také spousta nových kolegů, zejména asistenti pedagoga. V naší sekci Asistenti pedagoga se dozvíte nejen, jak je uvést do sboru a jak nastavit spolupráci s nimi ve třídě a s rodiči. Asistenti zde najdou také spoustu tipů: jaká je jejich náplň práce, jak si vést dokumenty a evidenci konkrétních žáků, jaké cíle nastavovat a jaké nástroje k tomu lze využít, ale i jak se mohou dál rozvíjet… Tato sekce je asi nejhojněji navštěvována a tak věříme, že v ní najdete potřebné podklady pro svou práci i vy :-).

 

Encyklopedie společného vzdělávání

Nakonec bychom vám chtěli připravit naši novinku - v Encyklopedii společného vzdělávání se snažíme na jednom místě shromáždit co nejvíce pojmů týkajících se inkluze a další postupně přidáváme. Ke každému heslu pak najdete také odkazy na články, videa i podcasty z aplikace Zapojmevšechny.cz, které s problematikou souvisí. Ať vám encyklopedie pro orientaci v této oblasti co nejlépe slouží! 



 

Aplikace Zapojmevšechny.cz vznikla s ambicí stát se praktickým průvodcem společným vzděláváním (inkluzí) a vlastně kvalitním a moderním vzděláváním vůbec. Při její tvorbě jsme mysleli zejména na potřeby pedagogů, ale v řadě ohledů slouží jako inspirace a vodítko i pro rodiče, ať už jako nástroj srovnání dobré praxe s praxí reálnou, nebo jako inspirace pro podporu rozvoje vlastních dětí.  I proto usilujeme o to, aby její obsah a funkce byly dobře přístupné, a hlavně snadno a rychle využitelné v praxi.

Aplikace Zapojmevsechny.cz vznikla v rámci projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi (APIV B), který realizuje Národní pedagogický institut České republiky (www.npicr.cz). Projekt je spolufinancován EU.