sedmém díle podcastu Zapojme všechny si se Zbyňkem Němcem, bývalým asistentem pedagoga, vyučujícím na Pedagogické fakultě UK a lektorem Nové školy, povídá redaktorka Adéla Pospíchalová o povolání asistenta pedagoga. Jak vybrat toho správného a kde takového člověka hledat? Co by měl splňovat v rovině oficiální, tedy kvalifikační, a v rovině „lidské“? Jak nastavit vztah asistenta pedagoga s učitelem?

 

Počet asistentů pedagoga se ve třídách českých škol za posledních 7 let více než ztrojnásobil a toto číslo bude nejspíš i nadále růst. Mnoho ředitelů škol často hledá nové asistenty. Tento díl podcastu se soustředí na to, jakými kritérii se při výběru řídit. Zbyněk Němec coby speciální pedagog a bývalý asistent pedagoga jako lektor školí právě budoucí asistenty i jejich spolupracovníky. V rámci organizace Nová škola a jejího dceřiného webu asistentpedagoga.cz udílí cenné rady ohledně toho, kdo a jak se může stát asistentem pedagoga.

V dalším dílu podcastu Zapojme všechny se za 14 dní setkáme se Zbyňkem Němcem ještě jednou. Tentokrát více rozebereme, jak ve školách s asistenty pedagoga (spolu)pracovat.

Zajímají vás další praktické tipy, metodiky a doporučení k práci asistenta pedagoga? Videa, vzorové dokumenty a dobrou praxi přímo ze škol najdete v aplikaci Zapojmevšechny.cz v sekci Asistenti pedagoga.


 

Podcast Zapojme všechny

Nové díly podcastu o společném vzdělávání Zapojme všechny publikujeme vždy jednou za 14 dní ve čtvrtek. Moderátorky Marta Kozdas a Adéla Pospíchalová si v nich povídají s odborníky na vzdělávání a výchovu a také s rodiči a žáky či studenty.

Podcast vzniká v projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi a je součástí webové aplikace pro pedagogy a rodiče Zapojmevšechny.cz. Dostupný je také například prostřednictvím aplikací Spotify, Google Podcast nebo Apple Podcast.