Školám, které řeší výpadky a rozdíly žáků ve výuce, mohou pomoci studenti pedagogických fakult či vyšších odborných škol. Jejich praxe proběhnou přímo ve škole formou skupinového či individuálního doučování vybraných žáků. Doučování může probíhat osobně i online. Svoji poptávku mohou školy zadat přes online dotazník na odkazu www.zapojmevsechny.cz/doucovani.

Mnoho dětí a žáků zůstalo během období distanční výuky bez větší podpory. Nemají doma dostatečné vybavení či připojení k internetu, jejich rodiče je z různých důvodů nejsou schopni podpořit, překážkou mohou být i problémy v rodině nebo špatná finanční situace. Ne všude mohou zajistit dodatečnou pomoc samotné školy, sociální pracovníci či dobrovolníci. Přesto je nutné děti v nadcházejícím školním roce podpořit plošněji a co nejvíce vyrovnávat vzniklé rozdíly v dosažené úrovni znalostí a dovedností. Pomoci může právě doučování.

Pedagogické fakulty společně s vyššími odbornými školami, ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Národním pedagogickým institutem ČR a organizací Člověk v tísni proto iniciovali zapojení studentů pedagogických oborů, kteří jsou vysoce motivovaní a mají odborné vedení svých kateder. Studenti začnou doučovat děti, které byly zasaženy školním výpadkem během koronavirové krize a potřebují s učením více pomoci.

„V kolika případech takto dovedou fakulty prostřednictvím svých studentů pomoci, je obtížné nyní přesně odhadnout, závisí to na kapacitě studentů i poptávce samotných základních škol. Pozitivní je, že se zapojily téměř všechny pedagogické fakulty, které v ČR máme. Řádově tedy tisíce studentů. Zatím evidujeme poptávku více než 60 škol a čísla dále stoupají,“ přibližuje rozsah služby Tomáš Machalík z Národního pedagogického institutu ČR.

Praxe studentů budou připraveny tak, aby mohly začít v prvním pololetí školního roku 2020/2021. Zároveň se jedná i o pomoc pedagogům škol, kteří od 1. 9. 2020 budou muset na mnoha místech čelit rozdílné úrovni dosažených znalostí a dovedností žáků za druhé pololetí 2019/2020 v rámci jednoho ročníku i v rámci jedné třídy.

Jak se přihlásit?

Školy se mohou hlásit přes online dotazník nejlépe do 15. 9. 2020 (s ohledem na zahájení akademického roku). Dotazník je k dispozici na odkazu www.zapojmevsechny.cz/doucovani. Po jeho vyplnění a odeslání zájemce co nejdříve kontaktuje zástupce příslušné pedagogické fakulty nebo přímo student zapojený do této iniciativy.