Na naši poradnu na interaktivním webu Zapojmevšechny.cz přichází dotazy od rodičů i pedagogů. Některé otázky využíváme a odpovědi na ně zveřejňujeme zde, protože by se mohly hodit více kolegům :-).

Otázka

Dobrý den, můj dotaz se týká asistentky pedagoga v MŠ. Máme od září loňského roku AP k 4letému chlapečkovi s vývojovou dysfázií, který v září do MŠ nastoupil. Od prosince máme mít i AP k 3leté holčičce, která je lehce opožděná a v průběhu dopoledne se pomočuje. Chci se zeptat, zda by naše stávající AP mohla být sdíleným asistentem k oběma dětem. Jedná se o třídu 3-4letých dětí, počet zapsaných je 18, přičemž většinou nedochází všichni, v průměru 12 dětí. Předem děkuji za odpověď.

Ilustrační foto. | FOTO: Freepik.com

Odpověď:

Na odpověď jsme se zeptali odborníka PhDr. Zbyňka Němce, Ph.D a níže je jeho stanovisko:

Dobrý den, 

u asistenta pedagoga vždy záleží na tom, zda se jedná o děti vzdělávané v téže třídě, a na tom, co přesně Vám doporučí školské poradenské zařízení. 

Pokud se jedná o děti vzdělávané v téže třídě, je velmi pravděpodobné, že půjde skutečně o sdíleného asistenta pedagoga. Zde funguje systém tak, že chlapci (resp. prvnímu diagnostikovanému dítěti) poradenské zařízení doporučí asistenta pedagoga (nesdíleného), na kterého škola pak dostane od státu peníze. Následně dívce (druhému diagnostikovanému dítěti) poradenské zařízení už doporučí pouze asistenta pedagoga "sdíleného", což znamená, že asistenci má zajistit ten asistent, který už ve třídě je kvůli dříve diagnostikovanému chlapci, a škola už žádné peníze navíc na asistenta nedostává. 

Nicméně, v menším počtu případů je možné, že poradenské zařízení doporučí i u druhého dítěte v téže třídě asistenta pedagoga (ne "sdíleného") - v takovém případě škola dostává peníze na plat AP navíc a může v dané třídě buď zaměstnat AP na větší úvazek (součet obou doporučených úvazků) anebo v dané třídě dokonce zaměstnat i dva asistenty (pozor, to je ale v MŠ možné jen na dobu, kdy je přítomen jen jeden učitel, podle vyhlášky totiž v běžných školách můžou být současně přítomni maximálně tři pedagogičtí pracovníci).

Pokud byste si nebyli jistí, zda u druhého dítěte poradenské zařízení doporučuje asistenta sdíleného nebo nesdíleného, obraťte se s dotazem přímo na ono poradenské zařízení.  

Pokud by se jednalo o děti v různých třídách, není u nich možné doporučit asistenta pedagoga sdíleného. V takovém případě poradenské zařízení musí doporučit dva samostatné asistentské úvazky (byť i zde je možné, když jde o menší úvazky, aby je pak vykonával jeden pracovník, který bude v průběhu dne přebíhat ze třídy do třídy).

Děkujeme Vám za důvěru, se kterou se na nás obracíte!

 

Pokud vás problematika nastavení (spolu)práce asistenta pedagoga zajímá více, přečtěte si celý 9dílný seriál od PhDr. Zbyňka Němce, Ph.D.

Další články, videa i podcasty k této pozici najdete na webu Zapojmevšechny.cz v sekci Asistenti pedagoga.