Mnoho žáků zůstalo během období distanční výuky kvůli koronakrizi bez individualizované podpory. Národní pedagogický institut České republiky ve spolupráci s Člověkem v tísni podpořil studenty vysokých škol či vyšších odborných škol, aby doučovali žáky základních škol v předmětech, ve kterých to nejvíce potřebovali. Vzhledem k pozitivním ohlasům škol, které doučování svých žáků využily, ale i studentů, kteří žákům pomáhali, pokračuje tato iniciativa i nadále, a získala název Fakulty doučují. Doučování žáků studenty může probíhat individuálně či skupinově a online či osobně. Každý školní rok je do iniciativy Fakulty doučují zapojeno několik set žáků i doučujících studentů.

Ve školním roce 2021/22 jsme připravili také doučování pro ukrajinské žáky, žáky-cizince, kteří se učí český jazyk. Ve školním roce 2022/23 byla iniciativa rozšířena i o doučování žáků středních škol. To znamená, že ZŠ a SŠ mohou žádat prostřednictvím formuláře studenty VŠ/VOŠ pro doučování svých žáků. Iniciativa tedy bude dále pokračovat i po ukončení projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi (APIV B).

Do aktivity jsou zapojeni studenti pedagogických fakult, kteří mohou doučovat žáky v rámci své pedagogické praxe, ale i studenti dalších oborů vysokých škol. Někteří studenti doučují zdarma buď v rámci praxe (dostávají zápočet) nebo je možné jim za jejich práci zaplatit (sjednat DPP/DPČ – např. z prostředků Národního plánu doučování).

Cíle a největší přínosy iniciativy Fakulty doučují

Hlavním cílem iniciativy byla zejména pomoc žákům, kteří během pandemie covid-19 a distanční výuky ztratili spojení se školou, neměli možnosti učit se doma... V případech, kdy bylo doučování realizováno, docházelo skutečně k individuální podpoře žáků, doučování pro ně bylo přínosem a bylo výborně hodnoceno školami i doučujícími studenty.

Tato iniciativa vznikla ze zájmu, ochoty a společně sdíleného vědomí prospěšnosti celé aktivity všech zúčastněných aktérů, zejména koordinátorů doučování z řad vysokých škol a dalších subjektů, pro které byla tato činnost nad rámec jejich pracovních povinností. Přestože vše probíhalo na bázi dobrovolnosti, iniciativa velmi dobře fungovala, protože ji zástupci fakult cítili jako potřebnou pro žáky, studenty i sami pro sebe, a to zejména v oblasti sdílení a předávání zkušeností. Poděkování patří zejména ochotným pracovníkům fakult a studentům, kteří se do iniciativy zapojili a dle svých možností žáky podporovali a doučovali.

Zásadní přínos vidíme také ve vytvoření platformy pro dialog a společné hledání možnosti podpory žáků se zástupci všech pedagogických fakult.

Na některých fakultách vzdělávajících učitele se podařilo zakomponovat doučování či jinou dobrovolnickou činnost do studijních plánů.

Potěšující je i fakt, že doučování pomohlo nejen žákům základních škol, ale i studentům VŠ, kteří získali další pedagogické kompetence a náhled na zázemí žáků, které mnohdy může být příčinou jejich školního neúspěchu. V neposlední řadě přineslo doučování studentům dobrý pocit, že vykonali něco pro druhé.

 

Co řekli o doučování samotní studenti?

„Radost z toho, když žák látku konečně pochopí, je nepopsatelná.“

„Nikdy nezažijete stereotyp. Každý den vás něco nového překvapí a sami, ať chcete nebo ne, se naučíte nové věci.“

„Jsem za doučování ráda, protože jsem se naučila lépe komunikovat a přemýšlet nad možným vysvětlením učiva.“

 

 

Odkazy o doučování

 

Vysílali nebo napsali o nás

Zpravodajské servery

Aktualne.cz

Nečekaný přínos pandemie. Jak základky zapojily vysokoškoláky do doučování a zjistily, co všechno tím mohou změnit

Milion dětí ve škole. Kvůli pandemii šlo učení stranou, teď musí dohnat ztrátu

iDNES.cz

Slabé žáky doučí vysokoškoláci, děti mají kvůli koronaviru mezery ve výuce

Seznam Zprávy

Studenti pedagogiky se zapojí do doučování žáků základních škol

TV

Česká televize – Události

Studenti univerzit doučují děti ze základních škol, a to bez nároku na odměnu

Česká televize – Studio 6

Studio 6 víkend, Povinné vzdělávání na dálku

Studio 6, Studenti vysokých škol doučují žáky

CNN Prima News

Stránky VŠ

Studenti z PřF pomáhají žákům základních škol s doučováním

Studenti pedagogických fakult pomáhají s doučováním. Zatím je jich ale málo